2017. április 2., vasárnap

Tűzoltóautók 13. A konténeres

Pakolni és szállítani is csak gondosan és ésszerűen


A tűzoltószerek egyik újabbnak tekinthető változata a konténerhordozó vagy más néven cserefelépítményes szállítójármű. Ezt az elnevezést nem kell különösebben ragozni, hiszen a nevében benne van a lényege: egy adott felszereléssel ellátott konténert tud magára húzni és a helyszínre vinni. És ez nem azonos a törmelékszállító vagy a hatalmas teherszállító konténereket cipelő teherautókkal.

Rugalmasság: egy hordozó + több konténer
És ebben éppen ez a lényeg. A különböző feladatokra kialakított és az oda használatos eszközökkel, felszerelésekkel ellátott konténerek sorban parkolnak a megfelelő helyen. Amikor hirtelen szükség van valamelyikre akkor az autó odatolat és magára veszi a konténert majd kijuttatja a helyszínre és ott leteszi. Így sokkal könnyebb a hozzáférés, mintha a beltartalmat egy teherautó platójáról kellene leadogatni. A hordozó pedig mehet újra akár másik helyre vagy akár hozhatja az utánpótlást is. Amikor használaton kívül vannak a konténerek nem kérnek enni, ha megfelelő helyen vannak letárolva még a szellőztetésüket sem kell megoldani. A hordozó pedig önállóan létezhet, bármikor bármilyen okból riasztható. És általában elég belőle egy darab is.





Mikor mire használjuk
A konténerek rendeltetése és ennek megfelelően a tartalma is elég sokrétű lehet. Létezik árvízkor használatos konténer, ebben a homokzsákoktól elkezdve a védőfölszerelésen át a kéziszerszámokig sok minden megtalálható. Előfordul, hogy az árvízi területen szálláshelyet kell kialakítani. Ekkor a sátorral töltött konténert valamint az ágyakkal, matracokkal és takarókkal teli konténereket kell az adott helyszínre szállítani. A vegyvédelmi konténer tartalma a különböző mentesítő anyagok és eszközökből áll, amiket például egy vegyi üzemben történő balesetkor használnak a szakemberek. De akad olyan konténer is amiben kisgépek vannak elhelyezve, amiket például földrengés esetén vagy összeomlott házak esetén a romok alól való mentéshez használnak. Vannak kimondottan radioaktív veszélyhelyzet esetén használatos anyagokat és berendezéseket szállító konténerek is. A legérdekesebbek talán az oltókonténerek és a mobil oltóközponttá kialakított acéldobozok.
A konténerek általában zárt dobozok redőnyös és/vagy ajtós kialakítással de akadnak platós szerkezetűek is melyeket ponyvával burkolnak le. Akad olyan is amire még egy gólyadaru is van szerelve a könnyebb ki és berakodás érdekében.


Az én konténeresem
A hozzám került Siku teherautó valamikor létrás tűzoltóként indult, de - ahogy az lenni szokott - ezek a nagy mozgó részek hamar leszakadnak a kocsiról és természetesen el is tűnnek. Így marad a csonk ami miatt nem lehet teherautóként sem használni mert ott éktelenkedik a plató közepén. Itt még ráadásul letörni sem lehetett, mert egy masszív csavarral volt rögzítve. A kisautó maga pedig nagyon jó állapotban volt tehát ezt kár lett volna bántani bármilyen újrafestéssel. Viszont, mivel a létra pótlása meglehetősen nehézkes, ezért új funkciót kellett találni neki. És mivel egy sima tűzoltó felépítmény készítése nem olyan nagy kihívás, meg már történt is ilyen ezért gondolkodtam el egy újabb, de a valóságot modellező változaton. Ez lett a konténeres

A konténer alulról, még üresen csak merevítve

A redőnyök anyaga: ezüstre fújt karton párhuzamosan megkarcolva

A húzottszál hajlítása melegen még

Az emelőkar készítés alatt

Az emelőkar hidraulikus hengerei és a konténer horga

A hidraulikus emelőkar kampója

Konténerformálás
A konténer sztirol lapokból készült. A nyílások helyét kivágtam és belülről redőnyimitációt ragasztottam bele. Szintén sztirolból, de a vastagabb fajtából készítettem el az alsó csúszósíneket és az elején levő huroktartó keretet is. A hurok maga húzottszálból készült. A hátsó görgőket tollbetétből szabtam bele.

Mechanikai rész
Az egész dologban a legérdekesebb motívum a konténert fel és le engedő kar kialakítása volt. Ezt kellett úgy megoldani, hogy a valóságoshoz hasonló elvek szerint de az adott méreteknek és lehetőségeknek megfelelő legyen. Sztirolból, műanyagpálcikákból és húzottszálból sikerült kiszobrászkodni a végeredményt ami szerintem elég jól közelíti a valóságot. És ami nagyon lényeges, hogy bár nem mozog a rendszer úgy mint az igazinál, de mivel nincsen fixen fölragasztva ezért fölhúzott és letett konténerrel is lehet mutatni a helyzetet.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése