2016. december 14., szerda

Büntet, de mi majd kijavítjuk

Mini, mint az esztétikai nevelés esete



Ez a kocsi két okból született ide. Az egyik, a kísérlet a színnel és a festési technikával. Fehér alapon nagyon apró halványzöld pöttyösre fújtam le az egészet. Szép simára fújni sem könnyű, de ezt a technikát alkalmazni sokkal nehezebb. Nagyon rövid ideig a felület fölött tartva a szórófejet és nagyon pontos távolságból fújva képződik ilyen apró szemcsés felület. Kísérletként bevált, a hatás elemzése a nézőkre bízva, összehasonlítható további színekkel is ide kattintva.
De tulajdonképpen a második ok a fontosabb, ez pedig egy esztétikai kérdést feszeget. Szép-e ez az eredetileg a kocsin levő dekoráció?




Ha dekorációnak lehet nevezni egyáltalán. Többször került már a kezembe olyan kisautó amit alsós kisgyerekek kezdtek el kifesteni ezzel-azzal. Így-úgy de vacakul, mivel sem biztos kezük, sem jó eszközük pláne ízléses szín- és formaviláguk sincs még. Szót sem érdemel, majd fejlődnek, ügyesednek és akkor már akár jó festők vagy designerek is lehetnek akár. Vagy rosszak, mint ennek a kisautónak a designere. Nem tudja velem senki elhitetni, hogy ezt direkt így, szépérzékre nevelő stílusban bírta megszavazni a grafikai megjelenésért felelős sub-team. Meg, hogy a végső döntéskor a felelős nagyvezér is kényszerítés nélkül rábólintott.



Értem én, hogy a modern művészet, meg a minimáldesign, de attól még lehetne szép is és változatos is, ahogy arra már volt példa. Ugyanannyi megtervezni ezt is, azt is. A nonfiguratív vagy modern művészet mind rétegműfaj, belterjes sznobizmusszagú rajongótáborral. Már ha csak a gyerekek ízlésvilágának és igényességének (merthogy ők a célközönség) fejlődése is cél ez a dekor nagyon mellément. A napi szinten és általánosan is terjedő igénytelenség felé vezeti a gyerkőcöket: ez a szép, ez a jó, akkor ezt vesszük alapul az életünkben.



Ezért is venném meg az összeset és festeném át szebbre. Vagy, ami még szellemesebb újítása volt a Matchboxnak néhány évtizede, hogy fehérre alapozva adott ki jópár kisautót, mellékelve hozzájuk megfelelő színes filctollat és így adott teret a gyerkőcök kreativitásának. Az egy előremutató kezdeményezés volt, kár, hogy mostanában ez, vagy valami hasonló ötlet nem jut eszébe a marketingeseknek arrafelé.






2 megjegyzés:

  1. Az eredeti szín nem tetszik, a ködöléses igen. Olyan mint egy vadmadár tojásának héján a rejtőszín.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ezt a dekort a világ custom készítőinek fejlesztették hosszú kutatás és kísérletezés után. Visítva dobják hígítóba az aranykezű mesterek és szebbnél-szebb autókat készítenek belőle. Nekem is nagyon tetszik a zöld pettyezés, szép lett!

    VálaszTörlés