2016. november 12., szombat

Tűzoltóautók: 10. A gatter

Villany mindig és mindenhova kell!



Tűzoltóautós sorozatunk következő tagja szintén egy unikum. Egy átalakítás, amely a valóságban is létező szer elveinek valamint egy kiselejtezett Matchbox radaros autó közös metszéspontjából teremtődött. Kissé másképpen fogalmazva, volt egy jó alapom amit kár lett volna kidobni, viszont átalakítani  meg elég nehéz lett volna valami kézzelfoghatóbb funkcióra. Itt jött kapóra a tűzoltóautó sorozatom. Ilyen még nem volt benne. De másnak sincs még ilyenje.

Tehát a tűzoltóság vagy ma már egyre inkább a katasztrófavédelem egyik szükséges követelménye az energiaellátás. Ehhez kell a "gatter". Kinek kisebb, kinek nagyobb. Sokféle eszköz használatos amely villannyal működik. Elég csak az árboclámpákra gondolni amelyek akár egész éjszakákon keresztül is bevilágítják egy-egy katasztrófasújtott területet a mentés folyamán. Vagy az elektromos eszközök, gépek amelyek ilyenkor használatosak. És nem csak a mentéskor használt motoros szerszámokról van szó (azok többnyire robbanómotorosok) hanem például egy vezetési pont teljes energiaellátásáról, világításostól, fűtésestől, számítógépestől, nyomtatóstól, kommunikációstól. De akár egy mobil tábori konyha is szükséges lehet adott esetben egy hosszabban tartó akciónál vagy gyakorlatnál. Ezekhez mind villamos energiára van szükség, melyet a mobil generátorok tudnak biztosítani, a kívánt feszültségszinten, a kívánt erősséggel, biztonságosan. És bárhol a világon, erdő mélyén, mező közepén vagy akár egy rommá földrengéseződött városban. Egy ilyen kocsit formáztam meg kicsiben.





Az eredeti Rola-Matics - nekem csak radaroskocsi - már megvan újszerűen, viszont nem akkora szám, hogy fölújítsak ugyanolyanra egyet. Eredetileg 1973-as modell, Badger néven, létezett a vöröses réz színen kívüli változata is, katonai zöldben. Ezen kívül a radar is készült feketében, fehérben és krómban is. A kiautó eredetére vonatkozóan nem találtam igazán reális valódit, ezért vélelmezem a fantasy kategóriát. Érdekesség, hogy ezzel a fülkével készült még betonmixer is "Cementmixer" néven 197-ban, szép piros színben. Egyszerűen levágták a hátulját és egy forgódobot tettek a helyére. Na, úgy még ügyetlenebbül néz ki a kocsi. A kerékfelrögzítés ravasz megoldással bír, ami messze nem anyag és súlytakarékos. Az egész kocsin két felépítmény van fémből, ahogy akkoriban illett, és egy kis szürke műanyaggal van a kerekek tengelye rögzítve.


Kis sztirol, kis ragasztó és egy kissé megváltozik minden. Ami itt érdekes, hogy egy kis ragasztófélgömböt formázva alakítottam ki a tetőn levő két kék villogó alakját.

Tehát jött az ötletelés, hogy miképpen legyen másodhasznosítható. A kocsi kinézete elég robosztus. Ez rögtön azt is jelenti, hogy nagy tömegek vannak benne, azokat kell mozgatnia. Rövid tengelytáv, sok kerék erre utalnak. Vélhető a 6x6 hajtásképlet. Eredetileg egy korabeli katonai radaros cucc sem volt könnyű. ma meg mi lehet még nehéz - a páncélautón kívül? Hát a generátor és a transzformátorok, meg mindenféle csatolt részeik, vezetékek, üzemanyag, akkumulátor.

 Masszív fémdarabok mindenhol

A kocsit szétszedve láthatóvá vált a mechanikai rész, ami lehetővé tette eredetileg is a radar körbeforgását.
Hát ez van belül. Kívülről egy kicsit módosítottam csak rajta itt-ott. Ezek a változások legyenek rejtvények a kisautót jobban ismerők számára, ők csak a végső képeket nézzék.
A festés természetesen a kor elvárásaihoz alkalmazkodva piros plusz egyéb feltűnő árnyalat. Kapott kékfényeket is, bár egy ilyen nem is annyira a sebességével tűnhet föl, mind inkább a meglódult tömegének félelmetes látványával. Itt jegyzem meg, hogy a hatvan tonnás összkerék kormányzású tűzoltósági daru is kékfénnyel hasít ha kell.




És végül egy kis játék a fényekkel:




A sorozat eddig megjelent tagjai:




4. Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat 

5. Dennis fecskendő

6. Létra 

 7. Mercedes

8. Fire Chief

9. Range Rover

 10. A gatter

11. A vízszállító

12. Reptéri tűzoltószer

 

 

 

 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése