2016. február 26., péntek

Tűzoltóautók: 2. A népszerű

Mercury Merryweather Fire Engine

Történeti adatok
A Merryweather & Sons cég (alapítva 1670!) tűzoltóautókat gyárt, Greenwich-ben. A múlt század első éveiben kezdték valójában az ipart, még gőzgépekkel, ám amint felismerték az igényt és a lehetőségeiket egyre inkább a tűz oltásához használatos járművekre specializálódtak.  A kikötők mentén gyakran előforduló dokk tüzek arra sarkallták őket, hogy egyre újabb utakat találjanak a gőz hasznosítása és a tűzoltás területén. Igen nagy érdemük van a vízszintesen elhelyezett gőzkazán alkalmazásában. Ez a korábban még lóvontatta szekérre később már autóra szerelt berendezés hatékonysága és praktikussága  igen előremutató volt már abban az időben is. A lényege, hogy  a riasztáskor begyújtott kazán olyan hamar föl tudta fűteni a rendszert, hogy mire kiértek megvolt a kellő víznyomás az oltóvíz használatához. Kis méretű kialakítása vidéki használatát is lehetővé tette. Képes volt 370 liter vizet kinyomni percenként. Ilyen távolról indítva a történetet jutunk el azokhoz a szerkezetekhez, amelyek már a mai fogalmaink szerint is tűzoltóautónak mondhatók. Ennyit a múltbéli szakmai érdekességekből.


Szaknyelvi továbbképzés:
A laikusok által tűzoltóautónak mondott járgányokat a szaknyelv szer-nek hívja, a lakóhelyük pedig nem a garázs, hanem a szertár. A szer elnevezésen belül meg vannak különböztetve funkciójuk alapján is. Így a leginkább ismertek a fecskendő, a létra, a magasból mentő (ez a kosaras autókhoz hasonlít leginkább), a vízszállító,, a műszaki mentő vagy pályaszer, a konténeres, az erdőtüzes, a daru. Természetesen vannak még speciális kiképzésű szerek ezen felül is, de egy átlagos (nagy)városi tűzoltóságon nagyjából ezek a szerek találhatók meg.
A tűzoltóautók esetében általában kész gyári, motorral és hajtáslánccal ellátott alvázak kerülnek a speciálisan tűzoltóautó felépítményeket gyártó cégekhez. Ők alakítják ki a tulajdonképpeni tűzoltóautót, annak minden felszerelésével és tartozékával együtt. Így volt ez korábbi időkben is. 

Eredetiben így néz ki a fecskendő amiről a Matchbox kisautót mintázták
Visszatérve a Merryweather szerekhez, a szóban forgó fecskendő egy a hatvanas évek végén Nagy-Britanniában elterjedt  AEC  (Associated Equipment Company brit járműgyártó) Mercury Merryweather létrás fecskendő. A Mercury TGM alvázra épült, akkoriban igen ergonomikusnak számító fülkéje több felépítményhez is csatlakoztatható volt. A fülkét egyébként más teherautókhoz is használták természetesen, ahogy ezt a Matchbox is megmutatja nekünk. A kocsi az elmondások alapján még az ötsebességes váltójával sem volt túl gyors. Viszont más praktikumok miatt igen népszerű volt. Ilyen, igen pozitív jellemzője volt a kocsinak a tetőre szerelt forgatható teleszkópos létra is.

Matchboxba gyúrva
A kisautó maga 1969-ben jelent meg és elég stabilan ott volt a kínálatban sokáig, igaz némi apróbb módosulásokkal. A karosszériában két apróbb változtatás volt az idők folyamán (az oldalsó redőnyök alatt, aztán meg a kerékíveknél), melyek jellemzően a stabilitást szolgálták. A matrica jobb tapadása érdekében az alatta levő felületet is simára alakították a későbbiekben.
A kisautó 1969-es első megjelenésekor regular wheels kerekeken gurult még. Később kapta meg az ötlukú Superfast kereket, aztán végül lecserélték ezt is a korának megfelelő széles és stabil változatra.
Az autó eredeti színe piros de volt néhány korai metálbordó változata is. Ezt az arany alapozóra fújt piros metál lakkal érték el. 1972-ben lett a végleges szín a világos piros.Ámbár kikerült egy zöld változat is, de ezt nem igazán értem...
A létrát a legtöbben fehérként ismerik de pre-sorozatban készült fekete, barna vagy vörös színben is egy kevés. Ezek értelemszerűen nagyon ritkák.Az ablaka általánosságban kék volt, hiszen ezzel egyúttal a kéklámpa kialakítása is megoldottnak tekinthető.
A kisautó nagyon jól mutatja az eredeti autó arányait, részletesen ki vannak rajta alakítva az oldalán levő különböző redőnyök, ajtók, szerelékek, egyéb karosszéria elemek, fellépők. Tudván azt is, hogy az eredeti kocsinál is sok változat volt, ami a megjelenést és a felszereltséget illette.
Az alja szürke műanyag volt, ami az első lámpák kialakításánál jól jött. Később (már inkább a kosaras változatnál) ez fekete műanyaggá változott, jelentős esztétikai visszalépést okozva. Az első hűtőrács az oldalsó redőnyök egy része és a hátsó panel is az aljával egyező volt.
A kocsi kétségkívül kedvenc volt és most is az. Tömzsi, stabil kialakítás, élénk szín kék villogó, levehető létra, mindezek hamar népszerűvé és jól játszhatóvá tették. Persze a létra hamar lekopott róla, de attól még tűzoltóautó maradt hosszú éveken át.

Átlényegülés
 Az én változatom alapja egy kosaras verzió volt. Az, amelyiknél a fülkének nincsen teteje. Ez nem lehetetlen hiszen a tengeren túl még akadnak kabrió tűzoltóautók is. Másrészről viszont a szélvédőkeret stabilitása inkább semmilyen, mint valamilyen - játékszerként használva. Itt is ez történt. A roncs még túl jó volt ahhoz, hogy csak megszabaduljak tőle, meg amúgy is tetszik maga a forma. És ha már a valóságban is készült jónéhány tűzoltó felépítményes változat erre az alvázra, akkor én is had alakíthassam ki az enyémet. Mivel hagyományos fecskendő már nem lett volna igazán izgalmas ezért lett egy műszaki mentőszer. Ahol az összes berendezés és felszerelés az autó belsejében van pontos rendben betárolva
Olyannyira roncs volt, hogy csak festésmintának használtam egy ideig

Gépészet megszüntetve

A magasított tetőszerkezet

Eltüntetve, befalazva a fölösleg

Mivel nem csak tetőt kellett hozzá csinálni, hanem egy komplett szélvédőkeret-oldalajtó együttest, tetejének a kialakítása teljesen szabad volt. Ezért egy picit meg is emeltem (a fecskendőhöz képest). A felesleges oldalsó elemeket eltüntettem, csakúgy, mint a duplafülkét is. Hátulra viszont bekerült egy nagy redőnyös ajtó imitáció és egy föllépő.

A dekoráció kissé a brit-svéd dizájn vonalat követi, nálunk mások a színek. Előre rákerült két nagy keresőlámpa, strasszból kialakítva. A villogók a tetőn ledből illetve más kékfényes kisautóról átmentődve készültek.Hiba gyárilag elkövetve
A dekorációnál a figyelmesebb szemlélők észrevehetnek egy "factory error" esetet. Az még rendben van, hogy tükörkép felirat kerül az autó elejére, a visszapillantóból való olvashatóság miatt, de nagy igyekezetemben még egyet fordítottam rajta. Már le is volt lakkozva amikor észrevettem, így maradt a gyári hiba. Ettől még "értékesebb" lett az egész.A sorozat eddig megjelent tagjai:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése